Ez a lista a lépten-nyomon arcunkba tolt babakelengyelista inverze. Tartalmaz egyértelműen elkerülendő darabokat, persze a teljes iditotizmusig nem fajulva, de vannak olyan tételek is, amit egyszerűen csak nem szükséges már a kórházba is becipelni magunkkal. Jobb először az alapokkal indítani a beszerzést, és majd kiderül, mivel akarjuk bővíteni a kelengyét. Nem csak a pénzkidobás elkerülése végett fontos, hogy ne vásároljunk be jó előre a felesleges cuccokból, de egy kisbaba mellett felhalmozott lomok látványa, érzete és a pakolgatással járó nyűg senkinek nem hiányzik. Ugye neked sem? 

  1. Új szoptatós párna – van, akinek anatómiailag pont bejön, de sajnos, mivel az anyák és babák teste alapvetően különbözik, ezek a párnák sem nyújtják ugyanazt a kényelmet mindenkinek. Inkább kérj kölcsön egyet, mert így megkímélheted magad egy meglepően nagy kiadástól és egy még nagyobb, amorf cucc pakolgatásától.
  2. Gyógyszertári fürdetőkrém és popsikenőcs – bár a gyerekorvos csípőből felírja, sajnos nagyon elavult ezeknek a kencéknek az összetétele. Olvass utána, nem csillagászati az ára a baba bőrével sokkal kíméletesebben bánó termékeknek, amik használatát amúgy sem ajánlott túlzásba vinni.
  3. Kiságy ágynemű, baldachin – cuki, de sajnos veszélyes és felesleges. Észrevetted, hogy már az IKEA képein sincs ágynemű a kiságyakban? Persze, az is beleégett az agyamba, ahogy egy kollégám eljátszotta, hogy akadt fenn éjszaka a baldachinban, miközben a síró babájához próbált hozzáférni 😏
  4. Pelenkázótáska – csak azért, mert pelenkázótáskának hirdetik, ne vegyél meg dupla áron egy olyan táskát, ami nem tetszik, vagy nem találod praktikusnak. Persze, egy kisbaba sok cuccal jár, ami valószínűleg nem fér be egy retikülbe, de ezt a sokaságot jól szervezve bármilyen táskában eljuttathatod a-ból b-be. Sokféle szép, praktikus táskát kínálnak anyukáknak magyar gyártók is, de érdemes előbb kitapasztalni, milyen igényeknek kell megfelelnie a szütyőnek (babakocsizol vagy hordozol, mosható vagy eldobható pelenkát használtok…). És nem kötelező a nagy, postástáska fazon, egy jó kis hátizsák vagy akár vagány övtáska is megteszi.
  5. Frottír babatörölközők – egyszerűen túl merev az anyaguk egy ilyen apró kis test körbeöleléséhez. Sokkal praktikusabbak a biopamut szálakból szőtt tetra kifogók.
  6. Cumik és cumisüvegek – egy újszülött szájába nem való cumi, ezt szerencsére már a bababarát kórházak is bőszen hirdetik. Nem ördögtől való dolgok persze, de az induló csomagban semmi szükség nincs rájuk. Elsősorban azért, mert korai használatuk belezavarhat a szoptatásba, ami amúgy sem a világ legegyszerűbb dolga, de szerencsére tanulható. Plusz, ezek az eszközök gyakorlatilag bárhol beszerezhetőek, ha mindenképpen szükség lenne rájuk, de alapos utánaolvasás nélkül sose kezdjük el használni őket! Helyettük próbálkozzunk alternatív eszközökkel, mint a svéfd itatópohár, a szoptanít készülék vagy egy pohár.
  7. Tápszer, csak a biztonság kedvéért – fel a kezekkel, ha már recepttel a táskádban hagytad el a kórházi csecsemőosztályt! Szörnyű gyakorlat, hogy az felvilágosítás és támogatás helyett rögtön az elválasztás felé terelik a frissen szült anyukákat. Pedig megfelelő segítséggel tízből kilenc anya simán tudna szoptatni. Akitől elvették ezt a lehetőséget, azt pedig nem szabad hibáztatni, segítsünk egymásnak, például a szoptatási tanácsadók elérhetőségének megosztásával!
  8. Köldökcsonk kezelő cuccok és egyéb kencék – tudtad, hogy megváltozott a hivatalos ajánlás a köldökcsonk kezelésére? Ez a kis fura, száraz darabka, ami valószínűleg az első 10 napban a babád részét képezi, kevesebb törődést igényel, mint gondolnád. Elég csak békén és szárazon hagyni, amíg magától le nem esik. A fürdető, testápoló és egyéb szerekkel is érdemes várni néhány hónapot. Pár naponta egy gyors fürdés elég a babádnak, ha úgy látod, kicsit száraz a bőre, előtte átmasszírozhatod kevés sárgabarackmag vagy édesmandula olajjal.
  9. Babamérleg – egy jó kis stresszforrástól szabadulhatsz meg, ha nem veszel előre mérleget. Ami, ha nincs rá különösebb okod (koraszülés, kis súly, lassú gyarapodás), csak arra csábít, hogy méricskélj. És elszörnyedj. És szorongj. Ha szükség van rá, akár a helyi patikából is bérelhetsz, de ha jót akarsz, nem tárazol be belőle.
  10. Sok felesleges, apró ruha, cipő, zokni, kesztyű… Erre mit is mondjak? Gyakorlatilag percenként nőnek ki egy újabb darabot ezek a kistestű családtagok, és még úgy is, ha a józanabb énünkkel indulunk közösen bevásárló körútra, beesik a kosárba pár cuki hajpánt, edzőcipő vagy… báliruha. Mégis, érdemes kis kapszula gardróbbal indítani, és ha kitapasztaltuk, milyen ruhát tudunk rendeltetésszerűen és viszonylag gyorsan ráadni egy alvásmentes éjszaka után is csemeténkre, akkor abból nyugodtan beszerezhetünk minden színben.

+1 Légzésfigyelő – elsősegély tanfolyam nélkül. Sajnos, ezek a hasznos kis szerkezetek nem tudnak újraéleszteni, mindössze jelzik, ha gond van. Vagy tévesen riasztanak. De a használati utasítás elolvasa után a legtöbben nem tudnak igazából újraéleszteni, ezért a gyártók a babaáruházakban ingyenes tanfolyamokat szerveznek, amiken érdemes részt venni. Sőt, akár egy egynapos elsősegély tanfolyamra is beülhettek, ahol sok hasznos tanács mellett a gyakorlatban is kipróbálhatjátok magatokat a különböző rázós helyzetekben.

Senkit sem szerettem volna elriasztani a babakelengye beszerzésétől, ami igazából a nagy és színes választék mellett úgy is jó móka lehet, ha csak azokat az alapvető kellékeket vesszük meg, amik nélkül bele lehet vágni ugyan a babázásba, mégis sokat segítenek. Érdekel ez a lista is?