Hogy állsz a fogadalmakkal? Viccesnek találod, mint a horoszkópot a női magazinokban, vagy minden nap ezzel a szívedben kelsz-fekszel? Volt már olyan szilveszter, mikor azt ünnepelted, hogy milyen király módon sikerült betartanod a tavalyi fogadalmaid?

Én sajnos nem tudom komolyan venni a szilveszter éjfél után kimondott dolgokat. Nekem nem spirituálisak 😉 Ellenben már december elején elkezdem megrágni az elmúlt év eredményeit, tanulságait. Utána jöhetnek az erre, és az időközben felülvizsgált életcéljaimra épülő, középtávú, egy-két éves céljaim. Olykor a telefonomba pötyögöm be őket, máskor megadom a módját, tea, füzet, széptoll, satöbbi. De miért más a cél, mint a fogadalom? Pedig ugyanúgy szeretnék lefogyni, mint tavaly! 

Hiszen fogadalmat teszünk máskor is, nem csak Szilveszterkor! Megfogadjuk az örök hűséget is akár, akkor a szilveszteri miért nem számít?

A fogadalommal csak egy baj van. Hogy egy egy-kimenetelű játszma. Olyan, mint a farkasszem nézés, vagy a levegő visszatartása. A vége az, hogy elbuksz, a kérdés csak az, mikor. Ha többen fogadtok meg valamit, akkor legfeljebb az nyer, aki tovább bírja, de igazából az sem tartós eredmény, csak pillanatnyi győzelem. Mivel ezt mélyen tudjuk is, ezért alapból nem indulunk nagy elkötelezettséggel neki a megvalósításnak.

A célok ezzel szemben más bánásmódot igényelnek, kezdve azzal hogy a megfogalmazásukba jellemzően nem egy pezsgősvödörbe mélázva szoktunk belefogni. A célok közelebbi kapcsolatban vannak az értékeinkkel, mint a külső elvárásokkal. A célokat nem végletesen határozzuk meg, pont azért, hogy lépések sorával leírható legyen egy nagyjából várható út, ahogy eljuthatunk hozzájuk.

Mi működhet? Spontán fogadkozás a tükör előtt, vagy tudatos tervezésés megvalósítás?

Ezért aztán nem is olyan egyszerű nekiállni a céljaink felsorakoztatásának, mint belekiabálni a sötétségbe, hogy jövőrelefogyoook. Persze, bátorításnak nem javasolnám a lerészegedést, de egy külső segítség, egy másik nézőpont sokat adhat, ha úgy érezzük, annyira közeli, olyan fontos dologról van szó, ami elhomályosítja a látásunk. Ilyenkor egy objektív, segítő szándékú partner sokat lendíthet az elakadt szekerünkön. 

A célok meghatározására érdemes azért is nagy figyelmet fordítani, mert a mögöttük álló értékeink is változnak az életünk különböző szakaszaiban. Amikor családot alapítunk, ez mindig változtat azon, hogyan látjuk a világot, persze ennek nem kell radikálisnak lennie, de ilyenkor az én is akaratlanul újjászületik. 

Most nézzük, milyen területeken tűzhetünk ki az aktuális életszakaszunknak megfelelő célokat! A felsorolás természetesen nem kimerítő, és eszedbe ne jusson mindegyiket beleszuszakolni 2019-be!

checklist-2277708_1920.jpg

  • Egészséges család – anyaként lehetőségünk van rögtön családi csapatban dolgozni egy egészségesebb életmód megteremtésén. Kezdve a közös mozgós programokkal és étkezésekkel, a családtagok együtt is tanulhatnak az egészség megőrzésének módjairól. Ja, és mi is könnyebben leadhatjuk azt az x kilót! 
  • Pénzügyi célok – egy család költségvetése gondos tervezést igényel. A bér jellegű bevételek mellett a családtámogatási juttatások (CSED, GYED, GYES, GYOD, adókedvezmények, családi pótlék…) mind előre kikalkulálhatóak, így, ha követjük a kiadásainkat, előre láthatjuk, milyen megtakarításokat tudunk elérni a napi kiadásaink csökkentésével és/vagy extra bevételekkel. A pénz kezelésébe érdemes a gyereket is belevonni, persze a koruknak megfelelő mélységben. Egy iskolás például megtervezheti a szülinapi buliját az adott büdzsé beosztásával. 
  • Egyszerűsítés – ez egy nagyon sok területet érintő cél, mégis érdemes egyben kezelni, mert a megvalósítás magában a szemléletben gyökerezik. Számomra az Egyszerűbb gyermekkor könyv és mozgalom nagyon fontos szemléletformáló erővel bír, így az egyszerűség megvalósítása és megtartása az egyik legfőbb célom, ami az életmódunkat illeti. Érdemes beszélni róla a családtagokkal, mi az, ami igazán fontos nekik, a többi területen (programok, kapcsolatok, tárgyak, szokások…) indulhat is a minimalizálás!
  • Kapcsolatok – kisgyerekes anyaként természetes, ha a gyermekünkkel való törődés kitölti a napjainat, ám, ha hosszú távon szeretnénk kiegyensúlyozott és teljes életet élni, fontos, hogy a többi kapcsolatunk is jól működjön. A legszorosabb anya-gyermek szimbiózis időszaka után mind a gyerek, mind az anya érdeke, hogy másokhoz is tudjanak kötődni, ebben pedig az anya kell, hogy példát mutasson. A párkapcsolatunk mellett a baráti, családi kapcsolatok is rengeteg érzelmi töltést adhatnak, ezért is érdemes beléjük energiát fektetni. Igen, még akkor is, ha ezt nyűgnek érezzük. Fókuszáljunk azokra, akik igazán számítanak, és nyugodtan mondjunk nemet, ha egy kapcsolatba nem szeretnénk több energiát beletenni. Ez az érzelmi házimunka terepe, ami ma még mindig a elsősorban női munka, de ebben legalább jók vagyunk, nem? Ha most megterhelőnek is tűnik, minket is feltölt, ha rendszeres randit szervezünk a férjünkkel, vagy ha magunkra vállaljuk a csajos program leszervezését, viszont így biztosan nem maradunk ki belőle. 
  • Utazások, kalandok – talán az egyik legkellemesebb cél, főleg, ha otthon dolgozol vagy babázol, mert egy idő után minden lehetőség a kimozdulásra hatalmas energialöketet jelent. Sőt, már maga a tervezés is a móka része, az úticélok keresése, a programok szervezése mind kizökkenthetnek a napi rutinból. Tervezz úgy, hogy a család minden tagjának kedvezz valamivel. Érdemes emellett szem előtt tartani a pénzügyi céljaitokat is, szuper nyaralásokat lehet kihozni egész limitált büdzséből is. 
  • Tanulás, képzés – természetes, hogy a gyerekek taníttatása központi kérdés, bár fontos, hogy ebben partnerként kezeljük őket is, és ne csak a saját céljainknak kelljen megfelelniük. Igazán hitelesen akkor tudjuk őket terelgetni, ha mi magunk is igyekszünk jó példával elöl járni, és törekszünk arra, hogy az életünk szerves része legyen az élethosszig tartó tanulás. 
  • Le a kockulással! – sajnos a családok minden tagjára igaz, hogy egyre több időt töltünk a képernyők előtt. Ha sikerül közös célokban megegyezni, képernyőmentes tevékenységeket, helységeket vagy időszakokat kijelölni, sokkal több minőségi idővel ajándékozhatjuk meg egymást. 
  • Közösség – akár aktívan tagjai vagytok több csoportnak, közösségnek, akár nem, mindig érdekes tapasztalat egy új terület, új emberek megismerése. Bátorítsd a családtagjaid is erre, akár egyedül, akár közösen csatlakoztok egy csoporthoz, hogy merjenek új nézőpontból tekinteni a világra és önmagukra. 
  • Tervezz be időt a töltődésre – a mindennapok feladatai, a közép- és hosszú távú célok, a család összetartása… Elég durván hangzik, nem? Ezért a legfontosabbat a végére hagytam, hogy ne írhassa felül semmi. Töltés nélkül nem jutsz el messzire, vagy az erőd, vagy a motiváció hagy cserben idővel (esetleg a józan ítélőképesség). Ezért tudatosan alakíts ki én-idő zónákat a napirendedben, a heti, havi naptáradban. Legyen ez az idő arra fordítva, ami erőt ad, mosolyt csal az arcodra. Alkoss, vállalkozz, nyugizz, szépítkezz, politizálj, olvass, szexszelj, de egy pillanatig ne nyomasszon a lelkiismeretfurdalás. Ez a szelep teszi működőképessé az anya-gépezetet, ragaszkodj hozzá!
Közösen a célokat is könnyebb betartani!

Remélem, benned is felvetődtek olyan célok, melyeket szívesen megvalósítanál önmagadért és a családodért! Ha pedig úgy érzed, külső segítségre lenne szükséged a céljaid meghatározásában és megvalósításában, keress meg bizalommal! Várlak a január 16.-án délelőtt Gödön megtartott Évtervező workshopon is, és hamarosan posztolom az évtervező füzetet is, amit kifejezetten kismamáknak és kisgyerekes anyáknak készítettem el!