Mi most a legjelentősebb probléma az életedben? Mit tennél, ha egy csapásra megoldódna? Mi történne másnap? 

Mi, coachok, szívesen használjuk ezeket a kérdéseket, amikor szeretnénk megtalálni beszélgető partnerünk, ügyfelünk aktuális témáját. A válaszok segítik a fókuszálást és magának a közös munkának a megkezdését, aminek a célja mindig egy probléma vagy hátráltató akadály feloldása. 

Viszont azt is fontos észben tartani, hogy a problémákra nem kell úgy gondolni, mint a céllövöldében felbukkanó célpontra, amit elég telibe puffantani, aztán el is feledkezhetünk róla. 

Mert a problémáink, ahogy a hibáinak is, mi magunk vagyunk. Ahogy a problémáinkhoz állunk, hosszú távon hatással lesz az énképünkre is. Ha képesek vagyunk magunkat a “sötét oldalunkkal” együtt elfogadni, természetesen nem eltussolva a javítgatni valót, akkor az önismereti, önfejlesztő munkát nem fogjuk annyira melósnak, tehernek érezni. 
Mert azon a csodás napon, mikor minden jelenlegi problémánk megoldódott varázsütésre, mit veszünk észre? 

  • Tökéletes férjünk mellett ébredünk és hirtelen zavarni kezd, hogy szőrös a lábunk… 😉
  • Álommunkahelyünkre betérve, ráébredünk, hogy három kolléga is hajt a pozíciónkra…
  • Sarjunk végigalussza az éjszakát, cserébe délután nem hajlandó lefeküdni…
  • … Egyszarvúnk már megint belelépett egy tüskés bokorba, mehetünk vele a szivárvány végébe orvoshoz… 

Ne feledd, hogy a probléma az élet természetes része, amit lehet elsunnyogni, letagadni, utálni, vagy harcolni ellene. De ha elfogadod, hogy ez is része a játéknak, esetleg barátságosan feladatnak nevezed, sokkal könnyebb lesz együtt élni és a tudattal, hogy az élet maga a problémák gyűjtőhelye. A történelem pedig ezeknek a problémáknak, és a jobb-rosszabb megoldási stratégiáknak a láncolata. A megoldások megtalálása egy feladathoz motiváló kihívás, míg egy óriási probléma megbénít, tehetetlenné tesz. Egy feladatért könnyebb felelősséget vállalni, mint egy, fölénk tornyosuló problémáért.

Ha szerencsés vagy, és – akár egyedül, akár egy coach segítségével – ügyesen is tűzöd ki a céljaidat, egyre jobb problémákkal/feladatokkal fogod szembe találni magad. Jobb, könnyebb problémák ugyanis vannak, ahogy a fenti felsorolás is mutatja. És bár mindenkinek a maga problémája a legnagyobb, egyre nehezebb lesz magadat sajnálni miattuk, sőt végül talán a szomszéddal sem cserélnéd el a gondjaid!