Te hogy állsz a tanulással? Felnőtt vagy, senki nem kényszerít rá, mégis úgy érzed, ha nem tanulsz állandóan valami újat, lemaradsz, sőt, akár arra sem leszel alkalmas, amiben még tapasztalatod is van? Mondtad már magadnak: Ha még ezt megtanulnám/elvégezném, már eleget tudnék ahhoz, hogy belevágjak? És mi történt utána?

Valamit szeretnék elmondani neked, a tanulás fontos, és nem gondolom, hogy egyszerű lenne megállni tanulni dolgokat. Hiszen a tapasztalataink, élményeink, érzéseink mind késztetnek a tanulásra, iskolától függetlenül. Egy valami állhat csak utunkba, mégpedig ha mi magunk nem hisszük el, hogy szükségünk van a tanultakra, az új tudásra, ami mindenképpen megváltoztat, előrevisz.

Azt sem hiszem, hogy csak patinás intézmények padjait koptatva juthatunk ahhoz a tudáshoz, amire az életünkben, a pályánkon szükségünk van. Abban azonban nagyon is hiszek, hogy ha tudom legbelül, milyen tudásra van szükségem, a csatorna rám talál. Így volt ez a Nő a siker! tréninggel is, ahol Simon Erika egy csokor női vállalkozó számára mutatott egy olyan utat, amin mindenki elindulhat a saját céljai felé, hitelesen, személyre szabottan.

Egy igazán jó tanulás után mindig azt érzem, hogy nem valakitől és valamiről tanultam, hanem magamtól és magamról. Mert hiába a sok színes eszköz és a lebilincselő előadás, ha nem tud kapcsolódni hozzád, a lényegedhez. Akkor csak kevesebbnek érzed magad utána, mert láttál valamit, ami soha nem lehet a tiéd.

A tréning persze szuper volt, flow volt, buli (is) volt. De bizonyos pillanatokban kemény is, baromi kemény, amikor összenéztünk a sorstársakkal: tényleg ennyivel nehezebb nőként, minden pályán? Bár mind szerencsésnek mondhatjuk magunkat abban az értelemben, hogy lehetőségünk és erőforrásaink vannak ahhoz, hogy részt vehessünk egy ilyen képzésen, de egy ponton mindenkinek leesett: már megint “csak” azzal vagyunk elfoglalva, hogy szépen megtanuljuk a leckét, amit majd – jól vagy rosszul – egyszer alkalmazunk a világ jobbításában. Vagy nem.

Ez pedig – sajnos – olyan ördögi körbe zárhat minket, mint az egyszeri vállalkozónőt, aki még mindig az induló cége GDPR (adatkezelési) doksiját fényesítgeti, míg férje már a negyedik alkalmazottat veszi fel az ugyanakkor indított vállalkozásába. Amikor összeszámoltuk, hányféle képzést végeztünk már el, etetve a “bennünk élő nyulat”, csak mi nem profitáltunk még belőle, hát röpködtek a milliók, amiket magunkba fektettünk, csak profitálni nem sikerült még belőle.

A kezdeményezőképesség sajnos nincs össztársadalmi szinten a mai nőkbe belekódolva, mi szépen tanulgatunk, a tudásunkkal pedig jobb híján olyanokat támogatunk, akiknek elég önbizalmuk volt ahhoz, hogy kiálljanak a világ elé, és pénzzé, elismeréssé váltsák a tudásukat. A környezet mondjuk nem is túl vállalkozóbarát, a kockázatvállalást pedig nem tanítják az iskolában, a jókislányoknak meg egyenesen tiltják.

Te meddig vársz, vártál, míg te is elhitted, hogy tudod, amit tudsz? Tanulni szeretnél? Azt javaslom, ne szépen tanulj, tanulj úgy, hogy a tudásod téged gazdagítson!