Már megint nem hívtak be az első interjú körre sem! Egyáltalán, miért egy teljesen inkompetens, alkalmatlan, megkeseredett HR-es dönt arról, hogy bemutatkozhatok-e személyesen a vezetőknek? Mióta lettek ezek az emberek élet és halál urai?

Nem azért írom ezt a posztot, hogy védjem a mundér becsületét. Valóban, a mai személyzetis/HR szakma felhígult, sok a tapasztalat és képzettség híján rugalmatlan rendszerekre támaszkodó pályakezdő toborzó a cégeknél.
Persze, mondhatjuk, hogy csapnivaló mérnökből is legalább annyi van, de velük nem kerülünk a munkájuk során olyan gyakran kapcsolatba, ráadásul olyan, érzelmileg is sebezhető helyzetben, mint az álláskeresés. 

A munkahely-váltás része ugyanis a szakmai és emberi megmérettetés, amikor mások döntenek arról, hogy alkalmasak vagyunk-e a munkára, vagy sem. Ez még egy egészséges énképpel rendelkező embernek is kihívást jelent, azokról, akik elveszítették az állásukat, vagy nagyon rosszul érzik magukat a munkahelyükön, nem is beszélve. Kedves HR-es kollégák, remélem, ezzel ti is tisztában vagytok?

A helyzet azonban az, hogy hiába szidod a kiválasztásért felelős személyzetist, a rendszert nem fogod tudni hirtelen megváltoztatni.

El kell fogadnod, hogy a toborzás és kiválasztás kimondott-kimondatlan játékszabályok mentén történik, és ezeket megismerve és betartva, nőhet az esélyed az elhelyezkedésre. Igen, akkor is, ha igazából semmivel sem leszel ettől jobb munkaerő.

Nézzük, mit is keresnek a HR-esek a pályázatunkban! 

  1. Egy jó okot, hogy felvegyenek – hidd el, a HR-es nem a hibákra vadászik. Ha látja, hogy te vagy a megoldás a cég problémáira, be fog hívni az interjúra. Ezért hangsúlyozd azokat az eredményeid, ismereteid és kompetenciáid, amikkel a leghatékonyabban tudod betölteni a feladatkört. 
  2. Struktúrát és logikát – mert senki sem szeret átbogarászni egy kaotikus adathalmazt, ha mindez megszerkeszthető átláthatóan is. Felejtsd el az Europass típusú önéletrajzot és akár időrendben, akár kompetenciák alapján építkezel, vezesd végig a logikát, tagold a mondandódat. Ha egy cégnél több pozíciót is betöltöttél, azt ne külön munkahelyként jelöld! 
  3. Értelmezhető szakmai kifejezéseket – a multik szuperek abban, hogy saját szóösszetételt kreáljanak mindenre, de vigyázz ezekkel, mert lehet, hogy egy másik cégnél ezek semmit sem, vagy akár mást is jelenthetnek. Törekedj az univerzális kifejezések használatára, adj rövid magyarázatot, ha szükséges. Jó lehet sorvezetőnek a hirdetés szövege és a hirdető cég weboldala is. 
  4. A megpályázott pozíciónak megfelelő kompetenciát, tapasztalatot, nagyjából – nem túl hiteles, ha szó szerint másoljuk be a hirdetés szövegét a pályázatunkba, de nagy könnyebbséget jelent a HR-esnek, ha gyorsan meg tudja feleltetni az egyes tapasztalatokat, ismereteket és kompetenciákat az elvárásoknak, feladatoknak. Hasznos kiemelni a kulcsszavakat is, így még követhetőbb lesz a pályázati anyagod. 
  5. A valódi érdeklődés nyomait – bár nagyon vonzó, hogy az állásportálokon automatikusan tudsz pár kattintással jelentkezni egy csomó hirdetésre, mégsem ez a leghatékonyabb stratégia. Kevés, de vállalatra, pozícióra szabott pályázattal jobbak az esélyeid a személyes interjúra, mint egy csomó sablonanyaggal. Az a minimum, hogy legyen önéletrajzod minden különböző munkakörre, de ideális esetben az egyes cégeket is belegyúrhatod az anyagodba. 

Ezeket az információkat meglátva a legelfoglaltabb HR-es is felkapja a fejét, és még akkor is szívesebben vizsgálja meg – és képviseli a vezetők előtt is – a pályázatod, ha amúgy nem felelsz meg minden elvárásnak.

Semmi visszajelzés már hetek óta? Talán a te készülékedben van a hiba…

A HR-es lelkesedése viszont rögtön alábbhagy, ha olyan dolgokkal találkozik, ami nem passzol egy profi pályázatba. Mik ezek? 

  1. Irreleváns, vagy túl sok információ – általános iskolai tanulmányok, tíz évnél korábbi, rövid gyakornoki munkák, a macskád neve, fél oldalas összefoglaló (nem pályakezdőként) a diplomamunkádról… Ne hagyd bent, csak azért, hogy terjedelmesebb legyen az önéletrajzod! 
  2. Unalmas, semmitmondó leírások – ugyanígy, ha már a szakmai céljaidban, vagy profilodban egy sablonnal nyitod az önéletrajzot, nem jelentenek jó óment. A feladatok leírását sose írd többes számban, a felvételnél azt szeretnék tudni, te mit csináltál. 
  3. “Lukak”, ellentmondások – akármivel is töltötted az időd két munka között, pár hónapnál hosszabb szüneteket igyekezz nem a “Munkakeresés” kifejezéssel magyarázni. Ugyanakkor, nem kell külön munkakörként kiemelni a szülési szabadságot az önéletrajzodban. A többi információt is próbáld egyértelműen leírni, ne kelljen megfejteni a múltad, mint egy rejtvényt. 
  4. Előnytelen fotó, hátrányt okozó adatok – ha a fotón húsz évvel ezelőtti, vagy csak egy nagyon rossz napot kifogó önmagad látod, esetleg úgy érzed, hogy a külsőd, korod alapján előítéletek kapcsolhatnak be a döntéshozónál, inkább hagyd ki az önéletrajzodból. Ugyanígy nem kötelező már az adatoknál kiemelni a korod, a családi állapotod vagy a címed, ha ennek köszönhetően automatikusan a futottak még kategóriában találhatod magad. Igen, lehet valaki “túl csinos vagy fiatal” is… 
  5. Helyesírási hibák, stilisztikai melléfogások – csak az hibázik, aki dolgozik. De ha egy két oldalas önéletrajzban több helyesírási hiba is van, az arra utalhat, hogy a jelölt nem gondolta át megfelelően a pályázatát. A Word ellenőrzés mellett egy családtag vagy barát is átnézheti az anyagod, hogy biztosra menj. És ne feledd: a vivcsybaby89@… email címek és társaik sem kerülhetnek bele egy szakmai önéletrajzba.

Ezzel a tíz tippel a kezedben már jó eséllyel tudsz olyan pályázatot benyújtani, ami a legjobb formádat képviseli és amivel

nem ellenfele, hanem szövetségese lehetsz a HR-esnek a kiválasztási folyamatban!

Szeretnéd mégis egy szakértővel közösen kidolgozni a legütősebb önéletrajzot? Keress meg a személyre szabott karrier tanácsaidért!