Közeleg a nap, ami mederbe igyekszik terelni azt a rengeteg gondolatot, érzést, elképzelést, hiedelmet és igen, előítéletet, ami csak felmerülhet, ha az ANYASÁGra gondolunk. Hála, bűntudat, szeretet, neheztelés, hiány, és persze a jelzők: édes, elég jó, sz@r…

Ha tovább címkézzük az anyákat, eljuthatunk oda, hogy valójában lehetetlen egy kalap alá venni minket, anyákat. Ahogy a sorsunk, a címkéink, szerepeink is mások, változóak, színesek.

Az életünknek fontos része a családunk, akárkik is alkotják, és igen, a karrierünk is, szóljon az a munkáról, amit alkalmazottként, vállalkozóként, önkéntesként, aktivistaként vagy a háztartásunkban végzünk. Ezt a munkát ünnepelve szeretnék nektek, anyatársaimnak egy csokorra való útmutatást nyújtani, hogy a karriereteket is büszkén viselhessétek a virágcsokrok mellett!

Önszeretet csomagolva

Sikeres karriert azok tudhatnak a magukénak, akik sikeresnek érzik magukat. Ez elcsépeltnek hangozhat, de ma, amikor mindenki tud nagyobbat mondani, több pénzt csinálni vagy akár több lájkot begyűjteni, el kell felejtened, hogy másokhoz mérten definiáld a saját sikereidet! A pozitív önértékelés alapja pedig az, hogy ismerd meg magad és azt, ami a számodra igazán fontos. Ha ezeknek az értékeknek megfelelően tudsz élni és dolgozni, mindig elég jónak, sikeresnek fogod értékelni a karriered. Ha szeretnél megmerítkezni önmagadban, és anyaságodból erőt kapni a további építkezéshez, az Anyateremtő programban Gaál Szilvia irodalomterapeuta figyelmes és inspiráló segítőd lesz! 

Támogató közösség egész évben

 Ha az anyaságot magányos sportként űzöd, rengeteg támogatástól, információtól és lehetőségtől zárod el magad. Mert az anyukákkal nem csak a nátha ellenszereiről és a folttisztításról lehet és kell beszélni! Egy közösségben, ahol lehetőség van a ventilláláson túl a különböző hátterű anyák életkezelési és karrier megoldásait is megismerni, a saját dilemmáinkat is más megvilágításban láthatjuk. Ha már tartozol egy ilyen közösséghez, akkor igyekezz kihasználni ennek minden előnyét, ha nem, akkor keress egy olyan csoportot, mint a Gödön és Budapesten működő Nő a TÉT!, a tudatos élet-tervezéssel és pozitív nőképpel foglalkozó kezdeményezés, ahol az önismeretfejlesztés találkozik a modern csoport-fejlesztési módszertanokkal.

Akár egy kéz, akár száz, jó érzés a kézfogás!

Kéz a kézben

Anyaként sokszor érezzük annak a terhét, hogy bármit is teszünk a gyermekünkért a legjobb szándékkal, valójában nem tudatjuk, hogy ez hosszú távon jó döntés volt-e. Ez a bizonytalanság és a hihetetlen felelősség érzése engem sokszor bénított meg, és azt kívántam ilyenkor, bárcsak lenne valaki, aki fogná a kezem, és átsegítene a helyzeten. A  férjem mindig is ott lesz mellettem, de vele inkább voltunk Jancsi és Juliska az erdőben 😊 Aztán sok tapasztalás, megélés és tanulás után kezdtem jobban érezni magam ebben a szerepben és a nyomás is csökkent (bár megszűnni sosem fog).

És ekkor jött el a dolgozó anya időszak… ami mindent borított.

Hogy marad így meg a kötelék a gyermekemmel? Hogy tudok mamjd mindkét fronton teljesíteni? Hogyan lehet lépésről lépésre elszakadni valakitől, aki nemrég még fizikailag a részem volt? Ezek a kérdések korábban sosem merültek fel, ha a karrierem volt a téma, totál agyrém volt az egész, főleg, mert felépítettem magamban már előre egy tervet, ami teljesíthetetlennek látszott. Aztán, megint csak sok munka, tanulás és megélés következett, de minden eddiginél jobban igényeltem azt a kezet, amibe kapaszkodhatok az utam során.

Ekkor már foglalkoztam a coachinggal, és a megoldásfókuszú tanulmányaim során ugrott be:

Igen, nekem is ez kellett volna! Megoldásokra koncentrálni valakinek a segítségével, akivel körbejárhatom az új szerepköreimet és a lehető legjobb alternatívákat tudom választani!

Ezért lettem én is megoldásközpontú karrier coach, aki a hasonló helyzetet megélő nőknek, anyáknak segít egy élhető anyai karrier kialakításában, ennek minden aspektusát figyelembe véve. Ha te is szeretnéd, hogy anyaként ez a fejezet ne vegyen el többet a családodtól és tőled, mint szükséges, akkor segítek, hogy újra a kezedbe vehesd a karriered alakítását!