A mentorálás kicsit poros cucc. Valaki, akinek bejött az élet, magyaráz nekem, hogy ezt bárki elérheti? De közben szerdán mentoring témájú konferenciára megyek, és a most futó a  magyarországi Mompreneurs Mentor Program 2.0-ban is mentee (mentorált) vagyok… Akkor most mégis trendi a mentorálás?

A mentor szó atyai barát, pártfogó, nevelő jelentéssel egyenértékű. A mai szóhasználatban egy olyan személyt jelent, aki – mint idősebb és tapasztaltabb barát, tanár vagy tanácsadó –  segít jó tanácsokkal valakit. Munkahelyi környezetben olyan személyt jelent, aki egy munkatársa számára tanácsadóként áll sokféle mentor, rendelkezésre. A mentor elkíséri a munkatársat szakmai fejlődése során, és példát mutat neki (Forrás: Wikipédia). A leggyakrabban egy mentor egyszerre egy mentorálttal, angolul mentee-vel foglalkozik.

Maga a mentorálás, mentoring nagyon elterjedt, ha valaki segít ellentételezés nélkül a másiknak, sokszor szívesebben használja a mentorálás szót rá, mint a szívességet, vagy a jótékonyságot. Az biztos, hogy  mentorálás létezik, lehet ez szakmai, vállalati, vállalkozói, politikai mentoring.

A mentor lehet a vezetőd, egy általad megismert vezető, de sokszor kifejezett mentor programok hozzák össze a fejlődni vágyókat a tudásukat kínálókat. A mentor nem feltétlenül áll magasabban a ranglétrán a mentoráltnál, egyszerűen az adott témában naprakészebbek az információi, erősebb a kapcsolatrendszere, vagy olyan tapasztalata van, ami a másiknál még nincs meg.

A mentoring mindkét féltől elköteleződést kíván meg, nyitott gondolkodást és a bizalom felépítéséhez és fenntartásához szükséges diplomatikusságot és titoktartást.

Az, aki nem hajlandó teljesen megnyílni az adott keretek között, aki félti a “titkait”, nem való mentornak, ugyanúgy az, aki nem tud legalább minimálisan jól kommunikálni vagy aki nem tud elég időt szakítani az életéből  közös munkára.

A mentori kapcsolat alapja a személyes szimpátia, a bizalom, a szabad választás és az önkéntesség mindkét fél részéről, akkor is, ha nem szabadon választotta egymást a mentorpáros.  Bár a végső döntések mindig a mentee kezében vannak, a mentor felbecsülhetetlen segítséget nyújthat abban, hogy a mentorált beazonosítsa, milyen támogatásra is van szüksége, milyen lehetőségei vannak, és persze abban, hogy új információhoz jusson.

A mentor nem dönt helyetted, de megvédhet a saját rossz döntéseidtől

Összességében a mentoring segít, hogy a választásaink a  legcélratörőbbek legyenek a lehetőségeink közül, és megfontolt döntéseket hozzunk. Nekem a mentoring, bár  még nem zárult le, már most megmondhatom, hogy nagyon sok rétegben segített. Persze beszélhetnék arról, hogy nagyon szerencsésen kerültem össze a Mompreneurs Mentor Program 2.0-ban a mentorommal, azért ehhez nem csak  jószerencse kellett, hanem az is, hogy mind a mentorom, mind pedig én nagyon pontosan megfogalmazzuk a céljainkat.

Csak, hogy egy aktuális példát mutassak be, az én mentoring folyamatom az alábbi területeken segített engem:

  • Konkrét szakmai segítség – KKV online marketing területen
  • Vállalkozói ismeretek – nagyon szerteágazó módon
  • Vállalkozó anya szerepminta – bizony, egy Mompreneur Mentor igazi jó példa, emberi, anyai, vállalkozói tekintetben egyaránt!
  • Valós esettanulmány – egy jó mentor képes a saját döntései mögé is bevezetni a mentoráltját, így ön-terápia szerűen élőben boncolni, elemezni önmagát (Nem könnyű kenyér…)

Mindezek közül a legfontosabb mégis az volt, hogy beleláttam egy “született” vállalkozónő fejébe, történetébe, és így megszűnt idegennek, misztikusnak lenni ez az életforma. Ezért pedig nem lehetek elég hálás. 
A nők mentoringja, azt mondják, inkább szól a támogató jelenlétről, mint a kapcsolatok és információk megosztásáról.

Éppen ezért, én ezt közelebb érzem a coachinghoz, hiszen itt is inkább az én munkám, az én válaszaim kerülnek a fókuszba.

Ez az erő pedig, a “sikeres” nők megismerése és a mentoring során létrejövő támogató kapcsolat, nagy erőforrás lehet minden vállalat számára. Holnap, a Nők és a Mentoring – HR konferencián, még több jó példát és előremutató ötletet hoznak a szakértők, már nagyon várom!