Hívhatjuk a jelenséget vállalkozó anyának, otthonról vállalkozó maminak, vagy angolosan mompreneurnek, a hírek arra utalnak, hogy világszerte a vállalkozást indítók közül egyre több az anyuka. Ezek az anyák aztán első kézből ismerik az időzsonglőrködés ezer arcú istenét, hiszen naponta áldoznak neki! De annak ellenére, hogy ők a világ legnagyobb növekvő vállalkozói csoportja, elfoglaltságukban sokszor nem ismerik fel,  mennyire fenyegeti őket a kiégés veszélye…

Ha a vállalkozásod mellett egy egyre népesedő család igényeit is kezeled, időről időre állj meg, és vizsgáld meg, miből áll az átlagos munkanapod!
Egy átlagos vállalkozó tipikus munkanapjába ezek férnek bele:

 • ügyfélkommunikáció
 • üzletfejlesztés
 • marketing
 • ügyféllel való munka
 • értékesítés
 • hálózatépítés
 • írás
 • adminisztráció

És míg ez a lista messze nem teljes, a legtöbb vállalkozást működtető anyuka emellett még az otthoni teendők oroszlánrészét is a vállán viszi!
Természetes, hogy a legtöbb dolgozó anya már pirkadat előtt talpon van, indítja a kora reggeli családi rutinfeladatokkal, uzsonnát csomagol, ovis-iskolás ügyeket intéz, listákat ellenőriz, vészhelyzeteket kezel, egészséges reggelit készít családja számára, és ha a végletekig jólszervezett és jól osztja be a kicsinyke idejét, akkor talán jut némi az öngondoskodásra is (esetleg még a párjára is!)

És mindez valóban besűríthető egy napba! Persze, ha vis maior van, elfelejtett szünet vagy egy banális nátha, és borul a rendszer. De mi azt is megoldjuk valahogy, és tényleg úgy éljük meg, mintha ez lenne a normális leosztás. Pedig, ha figyelembe vesszük az összes otthoni és üzleti feladatot, kiderül, hogy a legtöbb anyavállalkozó jóval több, mint 100 órás munkaheteket dolgozik le! Mivel ez a status quo az új anyavállalkozás indításánál is, a legtöbb anyu nem feltétlenül ismeri fel a jeleket, amelyek a közelgő kiégésükre mutatnak.

Sőt, a legtöbb kisvállalkozó annyira elkötelezett abban, amit csinál, hogy a felmerülő jeleket a munka részének éli meg, amit annyira imád. Persze, mennyivel könnyebb felismerni a fáradtság, az éjszakázás és az öngondoskodás kárára történő túlmunka problémáját, ha tudjuk, hogy ezért a nemszeretem munkánk, főnökünk lehet a felelős!

Tegyük még azt hozzá, hogy sok anya őrülten szomjazik a sikerre, és még plusz nyomást is megélhet, ha nem éri el azonnal pénzügyi céljait vagy a vágyott üzleti eredményt. Ez az önmagunkkal szemben felállított magas mérce arra késztethet, hogy a siker felé vezető úton ignoráljuk vagy egyenesen elnyomjuk minden rossz érzésünket, abban bízva, hogy a cél elérésével ezek mind maguktól megszűnnek.

Ezért válaszolj őszintén, az alábbi érzések milyen gyakran merülnek fel benned?

1.KÖNNYEN ELTERELŐDIK A FIGYELMED?

Az elkalandozó figyelem az egyik legfontosabb jele annak, hogy elveszíted a fókuszt és túl fáradt vagy. Ha gyakran álmodozol, vagy megpróbálsz egyszerre több dolgot kezelni, azt mutatja, hogy nagyon könnyen elterelődik a figyelmed. Ha szeretnél megszabadulni ettől, érdemes átmenetileg másra fókuszálni, feltöltődni, hogy újra koncentráltan és hatékonyan tudj dolgozni. Itt az ideje megállni, önvizsgálatot tartani, terveket szőni és a kitűzött célok és prioritások mentén haladni tovább.

2.ELFELEJTESZ OLYAN ALAP DOLGOKAT, AMIRE NEKED “KELLENE” EMLÉKEZNI?

Ha elfelejted, mikor indul a gyerek busza, kiesnek találkozók, elmaradnak évfordulók… akkor a kiégés lehet a háttérben. A részletek néha kieshetnek, de ez teljesen más, mintha valóban feledékeny vagy. A feledékenység leküzdése érdekében profi ütemezési és emlékeztető rendszereket kell bevezetned, a láthatatlan házimunkákat pedig ideje számba venni és elengedni, ami nem fontos.


3.KÖNNYEN FELKAPOD A VIZET?

Az ingerlékenység a kiégés egyik fontos jele. Ha azt tapasztalod, hogy túl érzékenyen reagálsz az ügyfelekre, munkatársakra vagy a gyerekeid viselt dolgaira, valószínűleg túl vagy terhelve. Ráadásul, ha könnyen robbansz, az az üzletnek is árt! Ha legszívesebben ráborítanád az asztalt a tárgyalópartneredre, vagy a partneredre, akkor ideje visszavonulót fújni, akár egy miniszabi erejéig.

4. FÓKUSZ NÉLKÜL BOLYONGSZ?

A kiégés egyértelmű jele, hogy túl sok projektet próbálsz kezelni egyszerre. Ha több tevékenységgel, egymással ellentmondó határidőkkel próbálsz zsonglőrködni és problémát okoz eldönteni, melyik is a legfontosabb, akkor tényleg a kiégés határán lehetsz. A figyelmetlenség nem vezet jóra, érdemes gyorsan változtatni, mielőtt összeonlik a kártyavárad. Próbálj meg legalább egy felsorolást készíteni a különböző projektekről, és egy nap csak eggyel foglalkozz, ez segíthet koncentráltnak maradni.

5.KÁOSZ URALKODIK A MUNKAHELYEDEN?

Nincs egy feldolgozatlan papír sem az asztalodon? Van helye mindennek, ahol rendszerezve tárolod őket? Tudod, hogy hol keresd, ha kell valami és azonnal meg is találod? Ha ezekre a kérdésekre nem válaszolsz csípőből igennel, akkor valószínűleg a rendetlenség oka a kezdődő kiégés a túlterheltséged miatt. A legjobb dolog, amit megtehetsz, az, ha átszervezed és elpakolod a dolgaid, ezzel már sok stressztől megkíméled magad. (Ebben a témában fordulhatsz szakemberhez is.) Lehet, hogy más, határidős munkák is nyomasztanak, de ha csak egy hétig minden reggel az első egy órában rendszerezel és pakolsz, fel tudod számolni a káoszt. (Ideig-óráig…)

6.ELKERÜLŐ ÉS HALOGATÓ VAGY?

A kiégés két legjellemzőbb viselkedési tünete az elkerülés és a halogatás. Ha jellemző rád, hogy mindent az utolsó pillanatra hagysz, és inkább nem válaszolsz egy telefonhívásra vagy emailre, ami valamiért kellemetlenül érint, még akkor sem, ha ezzel jövedelmező lehetőségekről maradhatsz le, akkor belecsúsztál a halogatás és elkerülés ördögi körébe. Ha felismered magadon ezeket a jeleket, itt az ideje, hogy kicsit hátralépj a munkától és újra átgondold, mivel tudod visszanyerni a motivációd!

7.KÁVÉ VAGY GYORSKAJAFÜGGÉS?

Persze, ki ne szeretné a kávét, de ha úgy érzed, hogy nem indulhat – és folytatódhat – nélküle a napod, vagy állandóan egészségtelen nasikkal próbálod fenntartani az energiaszinted, sajnos ez is jelezheti azt, hogy kiégtél. Ha a kávéból és csokiból folyton utántöltöd a koffeinraktáraidat, amivel a melatonintermelésed szabályozod, hogy egész éjjel dolgozhass, egy olyan egészségtelen hormonális hullámvasútra váltasz jegyet, aminek a végén valóban azt érzed, hogy képtelen vagy egy újabb kávé nélkül ébrenmaradni. A koffein rövid távon segíthet, főleg egy-egy határidős munka befejezésénél. De ha arra használod, hogy természetellenesen hosszú napjaid legyenek, amibe végre minden belefér, máris a kiégés irányába kormányoztad magad. A következő hétben próbálj odafigyelni, hogy újra valódi ételeket egyél. Vegyél könnyes búcsút a kamra felső polcán felhalmozott nassoktól és még ma felezd le a koffein fogyasztásod. Kezdd el feltölteni a kiürült vitamin- és ásványianyag raktáraidat és mellél igyál legalább napi nyolc pohár vizet. A szervezeted ugyanis egy elektromos rendszer, ami vízzel működik, próbáld ki, hogy mennyivel jobb lesz a hangulatod is, miután végre feltöltötted! 

8.FÁRADT ÉS LEHARCOLT VAGY?

Ha többször ébred magad totálisan leszívottnak, mint nem, és állandóan visszautasítasz lehetőségeket, mert egyszerűen nincs hozzá elég motivációd, akkor nyakig ülsz a kiégésben. Sajnos az krónikus fáradtság ma sok anyukát, főleg dolgozó anyát érint, ez pedig abban gyökerezik, hogy utoljára saját magunkkal törődünk, ezért sokszor kimarad az öngondoskodás a napunkból. Üres kancsóból viszont egyszerűen nincs mit önteni, ezért azonnal ki kell találni valami megvalósítható, napi szinten beszuszakolható tevékenységet, amivel csak magadért teszel meg annyit, ami a fenntartató működésedhez kell.

A krónikus fáradtság és a kiégés kéz a kézben járnak

9.ELVESZETT ÉLETERŐ, ÉLETKEDV, ZÉRÓ MONYÓ?

A motiváció érzése csupán halvány emlék, ha a munka kerül szóba? Ha alapvetően egy lelkesedős, életvidám típus lennél, aki ezzel a hévvel vágott bele a vállalkozásába is, most pedig egyszerűen mindent szürkének látsz, ne várj holnapig, tarts minimum egy szünetet, hogy visszatalálj önmagadhoz!

TIPPEK, HOGY ELJUSS A SAJÁT MEGOLDÁSAIDHOZ

Ha legalább két kérdésre “elég gyakran” a válaszod, akkor nem szabad elengedned a kiégés kérdését, és meg kell találni a saját megoldásaidat a folyamat megfordítására! Egy nagyon jó hírem van ehhez: Valószínűleg azért is lettél vállalkozó anyuka, mert fontosnak tartottad, hogy te irányíthasd, mikor, mennyit, hol és hogyan dolgozol. Lehet, hogy ez a napi rohanásban elfelejtődik, de fontos, hogy emlékeztesd magad, hogy valóban a te kezedben van az irányítás!

Az is fontos, hogy tudatosítsd, hogy ez nem megfutamodás vagy csőd, ez egy befektetés magadba, hiszen mind a munkádban, mind a családodban rád van szükség, a magad egészségében és teljességében.

 1. PRIORIZÁLD A MUNKANAPOD A LEGFONTOSABB FELADATOK KÖRÉ

Hagyd a végtelen feladatlistákat, felejtsd el a tűzoltást és keresd meg azokat a feladatokat, amik a legfontosabbak az üzleti céljaid szempontjából. A célokat ne az időtáv, vagy a feladat nagysága szempontjából állítsd sorrendbe, hanem tényleg a legnagyobb hatású feladatok kerüljenek előre. Így elkerülheted azt az érzést, hogy folyamatosan csinálsz valamit, mégsem haladsz előre.

 1. FÓKUSZÁLJ EGY TEVÉKENYSÉGRE

Most, hogy a multitasking lufi kipukkadt, már nem kell azt hazudni magunknak, hogy egyszerre több dolgot is hatékonyan tudunk csinálni. Főleg nem a nagy kihívást jelentő, fontos dolgokat. Ha az első pont alapján priorizáltad a feladataid, akkor úgysem a “kisszínes” feladatokkal leszel elfoglalva, ha pedig jót akarsz magadnak, akkor gyakorold inkább a fókuszált munkát.

 1. FIGYELJ AZ EGÉSZSÉGEDRE

A jelek között találod az egészséges táplálkozás hiányát és a krónikus fáradtságot. Ha újra rendbehozod az egészséged, és ehhez alakítod az életmódodat is, két legyet is üthetsz egyszerre! A vállalkozó anyukák jellemzően nem engedhetik meg maguknak, hogy betegség miatt hosszú időre kivonuljanak az üzletből, ezért is fontosabb mindennél a megelőzés. Ebből a szempontból is az öngondoskodás a kulcs tényező. Ha pedig beépíted és megtartod a mozgást és az egészséges táplálkozást, azzal közvetlenül az üzleted teszed sikeresebbé. Persze nem szégyen, ha úgy érzed, ez egyedül nem megy, én is kértem és kaptam segítséget, hogy megszabaduljak a régi rossz szokásaimtól.

 1. TARTS SZÜNETET, JÁTSSZ, ÉS VEDD VISSZA A HÉTVÉGÉKET

Nőként nehezebb dolgunk van, ha szeretnénk elkerülni az állandó munka miatti kifáradást… sajnos, a férfiak egyszerűen szívesebben állnak le pár percre a munkával, hogy a kedvteléseiknek szentelve a szünetet, kikapcsoljanak és töltődjenek nap közben is. Ezek az improduktív szünetek viszont valójában befektetések hosszú távon, segítenek kitisztítani az agyad, új inspirációkat, ötleteket hozhatnak, sőt, javaslom is, hogy legyünk improduktívak, akár egy estéről, egy hétvégéről, vagy egy nyári szünetről beszélünk!

 1. EGYSZERRE CSAK EGYET!

Az időblokkokban való munkára sokan kínálnak sokféle módszert, a legismertebb, eredeti verziót Francesco Cirillo találta fel, Pomodoro-módszer névre hallgat, és a következőképpen hangzik: dolgozz 25 percet, majd pihenj 5 percet. Ismét dolgozz 25 percet, majd ismét pihenj 5 percet… és így tovább. Négy ilyen blokk után jöhet egy hosszabb szünet, persze ez leginkább a saját teherbírásodtól és a feladattól függ. A technikát nem csak általánosságban érdemes kipróbálni, és nem is fontos a konyhai időzítőt bevetni. Akár túl gyakran váltasz feladatot, akár elkalandozik a figyelmed, akár túl sokat lógsz a neten, a 25 perchez kötött tevékenység hatékonyabb lehet, és a legkeményebb feladat is elviselhetőbbnek tűnik, ha tudod, hogy alig fél óra és túl is vagy rajta (egyelőre)!

 1. DELEGÁLJ

A vállalkozás magában hordozza az instant munkaalkoholizmust, ez pedig, kiegészülve az anyukasággal, könnyen teremthet 18 órás munkanapokat, munkahétvégéket. Nem túl biztató, ugye? A végtelen munka minimális elismeréssel pedig minden nő rémálma… változtass hát ezen, mielőtt maga alá temet a feladatlistád! Írd össze a tevékenységeket, amikkel a napod töltöd, és keress olyanokat, amik nem igénylik a személyes varázsod (vagy akár igényelhetik is, de te könnyen fűszerezed meg utólag az eredményt), és hozzáértő szakemberekre rábízva te sok időt, és igen, pénzt is megspórolhatsz vele. Arról nem is beszélek, hogy a háztartási teendők kiszervezésével mennyit nyerhet a vállalkozásod. A delegálás pedig valóban megoldható, csak tervezést, őszinteséget és persze a megfelelő emberek kiválasztását igényli, hogy felszabadítsák az időd és a kreatív energiáid.

 1. HÚZD KI MAGAD A KONNEKTORBÓL

Döntsd el, mikor kapcsolod magad offlájn módba a nap végén és ragaszkodj ehhez a hálószobában is! Mindenkinek szüksége van a feltöltődésre egy hosszú munkanap után, és itt nem csak a töltőre dugott telefonodra gondolok! Ha szünet nélkül dolgozol, azzal lassítod magad, és növeled a hibázás esélyét is a döntéseidnél. 

 1. KERESD A SORSTÁRSAKAT

A legtöbb anyuka egyedül vállalkozik, ez érthető, hiszen így kisebb a felelősség, és rugalmasabb a munkavégzés is, így, hogy nincs kihez igazodni. De egyvalamit nem tud megadni az egyéni vállalkozás, az pedig a társak közelsége. ez ellen lehet persze tenni, keresni egy partnert, kooperálni egyes projekteken, vagy felkeresni egy közösségi irodát… de a vállalkozónői összefogáshoz semmi sem hasonlítható! A magyarországi Mompreneurs közösség épp erre kínál online és offline megoldást, és sok vállalkozó anyuka is csatlakozott a Nő a TÉT! mozgalomhoz, ahol szabadúszó és vállalkozó nők rendszeresen személyesen és persze online is megosztják egymással az őket foglalkoztató kérdéseket, témákat.

Egy megtartó és támogató közösségben eltöltött minden perc befektetés a jövődbe
 1. DOLGOZZ MAGADON EGY COACH SEGÍTSÉGÉVEL

Ha úgy érzed, hogy a dietetikus, a személyi edző és a virtuális asszisztens csak a tüneteket enyhíti, de a problémádat nem oldja meg, akkor átfogóbb öngondoskodási stratégiára van szükséged. Ebben egy coaching folyamat segíthet, ahol a megoldásaidra fókuszálva gyorsan és hatékonyan juthatsz el a megcélzott jövődhöz, pont úgy, ahogyan te is szeretnél működni vállalkozó anyukaként. 

Összességében minden, amit ma megteszel magadért, a kiégés megelőzésében vagy kezelésében, befektetés a jövődbe, ne hagyd hát, hogy maga alá gyűrjön a saját életed, mert a padlóról való felállás mindig fájdalmasabb, hosszabb és költségesebb, mint az életed karban- és kézben tartása!